2017. május 7., vasárnap

Gyönyörű


volt, mint mindig.
Meseszép idő, kellemes fáradtság az út végén. Bónuszként még láttuk azt a forrást is, ami csak ideiglenesen működik, csak akkor ha sok eső esik a hegyekben, vagy nagy hóolvadás esetén. Ehhez tényleg szerencse kell, ismerek egy csapatot, tavasszal direkt emiatt mentek arra a környékre túrázni és nekik nem volt mázlijuk, hogy látták volna.
A Bükkben jártunk, a Tar-kő környékén.


valószínűleg az időjárás pusztítása látszik itt

A Vöröskő-forrás működése

A Vöröskő-forrás egy ideiglenesen működő forrása a Bükk hegységnek. Az elolvadó téli hó hetekig tekereg a mészkő alapú Bükk belsejében lévő barlangrendszerben, majd a tavasz közepén, tipikusan február és április között tör a felszínre.v Nagyobb mennyiségű csapadékkal járó esős időszakokat követően is működésbe léphet a forrás. Száraz időszakokban azonban vize teljesen elapadhat.
A forrás annak köszönheti működését, hogy a Bükk-vidék területén lehulló csapadék mintegy 20-36 százaléka a mészkő repedésein keresztül beszivárog a karsztvizeket gyűjtő rétegek szintjére, majd onnan a föld alatt eljut arra a pontra, ahol felszínre tör, mint forrás.
A kiszáradt forrást egy meleg nyári napon látva nehezen hihető, hogy milyen erővel tör felszínre a víz, de a forrás környékét övező, erőteljesen kibetonozott terület sejteti, hogy a karsztvíz milyen lendülettel tör ki a működés rövid heteiben. A forrásvíz iható, tiszta és hideg karsztvíz.
A Vöröskő-forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet.

(az írás részlet a Wikipédiából)

ugye milyen gyönyörű??? :)Nagyon szép hétvégém volt. Eljutottam Anyához is, megölelgettem, megpuszilgattam és persze finomat főzött nekünk :)

Olyan kis elégedett vagyok most, mint egy jóllakott óvodás ...😍😉

16 megjegyzés:

 1. Hű, Orsi! Gyönyörű szép ez a hely!

  VálaszTörlés
 2. :))ennek orulok! az elegedettsegednek! Tenyleg nagyon szep helyen jartatok ismet.Egy ilyen forras nekem is van itt, ami csak sok eso vagy hoolvadas utan mukodik.Mar fotoztam nehanyszor..csak ebben az a jo, hogy mellette megyek el, es latom ha van viz, barmikor megallhatok.
  Gondolom jo volt otthon lenni:) Nekem ilyenkor is de egyebkent is nagyon hianyzik az Anyukam.
  Itt egy het mulva lesz Anyak napja..de ezta mait is tartom, mindig:)

  puszi es szep hetfot!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mikor így összejön minden amit eltervezek, úgy tudok örülni, főleg hogy csupa pozitív történésről van szó :)

   Elhiszem, hogy hiányzik Anyukád, én bele sem tudok, bele sem merek gondolni, hogy milyen lenne nélküle.

   Köszi, Neked is szép napokat, napsütéssel és nem esővel :)

   Törlés
 3. Szép helyen jártatok, a patak, mintha a mi tavunknál lettem volna. Úgy látszik ők egyformán törik az utat, egyformán nőnek a fák mellettük, csak épp a helyszíne más. Erre a sok fakidőlésre tavaly kérdeztem rá a nászomnál, mert ahogy Bükkszentkeresztre mentünk az út mellett is ezt láttuk. Szerinte akkor is vihar volt, valószínű mindenhonnan rögtön nem tudják elhordani.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azon elmélkedtünk, hogy nyáron lehet nem is folyik abban a kis patakban víz, vagy csak nagyon kevés. Majd lehet még arra is sor kerül, hogy lássam nyár közepén is :)

   Biztos valami vihar tarolta le azt a területet, túl sok fa volt ott kidőlve ahhoz, hogy természetes öregedés miatt fordultak volna ki a földből.

   Törlés
 4. Szépséges fotók..jó nézni....... köszi.Ez a sok vihar , milyen károkat okoz..

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. bizony, elképesztő károkat okoz egy-egy vihar, olyan sokszor láttuk már a nyomát az erdőkben...

   Törlés
 5. Bizony, hogy gyönyörű! Még sosem jártam ott, hátha egyszer én is eljutok, még ha a forrást nem is láthatom működni az a panoráma mindent kárpótolna. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. ugye, az a sok kis bucka milyen szép ott előttünk? :)) az az igazság, hogy nem tudom megunni, soha de soha :)

   Legyen szerencséd hozzá Pipulka, bár ott a Börzsönyben Te is csodákat látsz minden utadon :)

   Törlés
  2. Így igaz, nem is vagyok én elégedetlen, csak néha nem árt a levegőváltozás. :-)

   Törlés
  3. :) nem bizony :)

   Törlés
 6. Micsoda mázli ezzel a forrással !!! Itt a Mecsekben is, Orfűn van egy hasonló
  http://www.utisugo.hu/ismertetok/latnivalok/sarkanykut-orfu-305151.html
  A kilátás pedig pazar, még ha nem is havasak ezek a csúcsok, gyönyörű a táj.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tar-kő, Három-kő - mindkét helyről ilyen panoráma tárul a szem elé. Így igaz, ha nem is havas csúcsok, de ez a miénk :)

   Tényleg szerencse kell ahhoz a forráshoz, direkt forrásnéző túrát szervezett egy csapat, pedig abban az időszakban mentek, amikor elvileg lennie kéne, de pont akkor nem akart feltörni ott a víz.

   Törlés
 7. Szépséges hely! Jó helyen és jó időben jártatok ott. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Már csak attól is szép az egész, hogy kint voltunk a természetben, a hegyekben :)

   Törlés

Megköszönöm, ha írsz...de tudnod kell, hogy a kommentet moderálom.

Türelmet kérek, ha nem jelenik meg belátható időn belül a megjegyzésed, mert annak oka lehet: úton/házon/magamon kívül vagyok.